Кметове заплашват с блокади заради водния режим в Добричко

12:00, 04 юли 19 25 1540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 20 села в община Добричка са подложени на воден геноцид. Това заявиха кметовете на най-голямата по територия община в България, които се събраха пред ВиК-Добрич, за да изразят недоволството си от системната липса на вода, съобщи БТА.

"Днес сме тук, за да подскажем, че следващият път няма да бъда такова миролюбиво отношението ни, не може да се продължава по този начин", заяви зам.кметът Дико Иванов.

Следващата стъпка, която ще предприемат общинското ръководство, кметовете и жителите на община Добричка е блокиране на пътища.

В някои населени места чешмите са пресъхнали от 20 дни, а хората изнемогват, заявиха те. "От седмици наред селата в община Добричка са подложени на воден режим, точно в разгара на жътвата", заяви Дико Иванов.

По думите му, проблемите с водоподаването са поне от 15 години, но сега ситуацията е драстична. Той подчерта, че за последните 5 години общината е инвестирала над половин милион лева във ВиК - инфраструктура, включително в тръбопроводи, които изцяло са ангажимент на водното дружество.

Помпените станции спират работа в пиковите часове. Хората подозират, че това се случва заради големите задължения на ВиК за електроенергия. "Вечер в 18 часа водата спира, идва около 2-3 часа и сутринта в 7 пак спира - всяка вечер обаждания от хората към мен, всяка сутрин се жалват", споделя кметът на село Победа Галин Иванов.

Безводието създава огромни проблеми и за бизнеса. "Ние правим неимоверни усилия да привлечем инвеститори в нашите села, да осигурим работни места и т.н. Представете си, при липса на вода, какво прави един човек, който отглежда 17 000 пилета?!", пита се Атанас Пенев, кмет на село Плачи дол.

Заради липсата на нормален диалог с водния оператор, кметове, съветници и общинското ръководство пресрещнаха изпълнителния директор на ВиК Тодор Гикински в началото на работния му ден. Той обаче категорично отрече да има воден режим и обвини жителите на селата, че злоупотребяват с водата, което предизвика бурни протести.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама