Теменужка Петкова: Електроенергийната ни борса работи по правилата на ЕС

15:32, 04 юли 19 25 1454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската независима електроенергийна борса работи по правилата на ЕС. Нашата борса работи изключително добре. Тя стартира през 2016 година и за три години се разви изключително успешно. Налице е цялата палитра от платформи, на които може да се търгува електрическа енергия“. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

Министър Петкова дойде в Народното събрание, за да участва в заседанието на парламентарната Комисия по енергетика, където заедно с ръководството на КЕВР, представители на бизнеса и производителите на електрическа енергия трябваше да дискутират състоянието на свободния пазар на електричество у нас, както и възможните законодателни решения, но то бе отложено. Преди дни едрият бизнес поиска отново оставката на шефа на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев, който индустриалците обвиняват в лобизъм заради значителното поскъпване на тока за бизнеса в България.

Окончателно: Токът поскъпва с 2,9%

Министър Петкова увери, че приоритет на правителството е да осигури добри условия за развитие на бизнеса, както и че ще търси решение на всеки един проблем. „Това, което аз бих посъветвала бизнеса и малките предприятия, е да полагат усилия и да търсят покупка на електрическа енергия на база на двустранни договори. Това им гарантира предвидимост по отношение на разходите и една по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват“, обясни министър Петкова.

Тя подчерта, че може да се говори за законодателни промени в тази област едва след като бъде извършен сериозен анализ, както и припомни, че всеки, който разполага с данни за някакви нарушения, може да сезира КЕВР.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов отказа коментар по темата и подчерта, че ще направи такъв след като се проведе отложеното днес заседание на парламентарната енергийна комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама