Германия отваря врати за IT специалисти от Балканите

19:20, 04 юли 19 / Свят 25 1054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поради големия недостиг на работна сила, Германия прие закон, който значително ще улесни получаването на работа от работниците от страни извън ЕС, особено за IT специалисти, предаде БГНЕС.

Най-голямата европейска икономика е изправена пред истински недостиг на работници. Изчислено е, че в момента на Германия не ѝ достигат повече от 1 200 000 висококвалифицирани специалисти, от които 55 000 са в IT сектора.

В резултат на това страната прие закон, който влиза в сила от 1 януари 2020 г. и позволява по-лесно миграция на квалифицирана работна ръка от страни извън Съюза.

Това означава, че процедурата за получаване на разрешение за работа за търсещите работа от Балканите ще бъде значително по-опростена и по-лесна. Всеки, който иска да изгради своята IT кариера извън границите на собствената си страна, също се насърчава от факта, че приложимите IT знания и умения, както и познанията по чужд език, могат да бъдат преодолени за 12 месеца качествено образование.

В Германия се надяват, че в допълнение към новия закон и високите заплати, условията за качество, предлагани в този сектор, ще привлекат IT специалисти от Балканите.

За младши програмист Германия предлага 44 000 евро годишно, докато разработчиците с няколко години опит печелят 60 000 евро годишно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама