Теменужка Петкова: АЕЦ ''Козлодуй'' е една от най-сигурните централи в света

09:05, 05 юли 19 / Политика 25 954 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разбира се, че българският бизнес е изключително важен за държавата. В тази връзка има възможност българските фирми да се възползват от държавна помощ, свързана с разходите за енергия от възобновяеми енергийни източници, като отстъпката може да достигне до 85 процента.

Това заяви по Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова по повод недоволството на бизнеса заради скъпия ток за индустрията.

,,Пазарът на електрическа енергия у нас се дели на два сегмента - за нуждите на битовите потребители и за нуждите на бизнеса. А бизнесът търгува с електрическа енергия на свободния пазар. За целта има различни платформи за търговия на електрическата енергия. Моят съвет към фирмите е да купуват енергията на база двустранни договори, а не за ''ден напред''. Това е свободен пазар и единственият регулатор е търсенето и предлагането'', коментира Теменужка Петкова и припомни, че всички производители на електроенергия са длъжни да я продават само и единствено на борсата.

Директорът на АЕЦ "Козлодуй": Хората трябва да са спокойни за безопасността си

Тя сподели, че има възможност да си внасяме енергия отвън, като за целта трябва да се върви към пазарни обединения със съседните страни.

По отношение на аварията в АЕЦ ''Козлодуй'' министърът сподели, че реакцията е била адекватна и няма място за притеснения.

АЯР: Назначена е комисия за анализ на генератора в VI блок на АЕЦ "Козлодуй"

,,Екипът се справи за броени часове. Искам да подчертая, че АЕЦ ''Козлодуй'' е една от най-сигурните централи в света, а екипът е изключително професионален'', категорична е тя.

На въпрос за сделката за ЧЕЗ Теменужка Петкова посочи, че българското правителство няма как да влияе върху подобна сделка, която се реализира от чешката държава и в съответствие с чешкото законодателство.

,,Нямам никакви притеснения относно ''Еврохолд''. Има си компетентни органи, които да проверяват'', каза министърът на енергетиката и увери, че в сделката няма политическо решение.

Асен Христов: Няма политически протекции в сделката за активите на ЧЕЗ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама