Комари ли са виновни за чумата по свинете?

09:10, 05 юли 19 25 1230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чумата по свинете, заради която избиват животните по дворовете в Северна България, може би е пренесена от комари. Това предположиха хората в с. Въбел, пред бТВ.

"Тази година има огромно нашествие от комари", споделят жителите.

Борисов разпореди спешни мерки заради проблема с комарите край р. Дунав

По думите на ветеринарите чумата по свинете не подлежи на лечение. Не е опасна за човека, но е опасна за икономиката, ако влезе в големите свинеферми. И тъй като е много заразна и се разпространява изключително бързо, единственото решение е прасетата да бъдат убити. Много от животните обаче не са регистрирани, затова не всички хора подлежат на обезщетение.

Заразата тръгва от с. Жернов. Стопанинът сам сигнализира. Имал е 14 прасета, от които 2 умират. Когато властите отиват при него, се оказва, че още 2 са умрели, други две са болни. Заразата се разпространява изключително бързо.

Възмущението на хората от с. Въбел обаче е, че властите вземат проби и минути след това убиват животните. Какъв е смисълът да вземат проби и след време да ни кажат, че няма зараза, пита един от стопаните.

Много голямо е нашествието от комари и една от версиите е, че те са заразили прасетата. "Дойдоха с нови коли, джипове, все едно е военно положение, а на нас ни казват, че няма пари за борба с комарите", разказа един от потърпевшите селяни.

Дарин Кинов, кметът на с. Въбел, предупредил преди време хората да не парадират с това какви животни имат заради многото кражби. Сега обаче ги призовава да се обадят. Той е разговарял с юристи и е наясно, че властите имат право да влизат по домовете да търсят животни.

Акцията на ветеринарите продължава днес от с. Мусалиево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама