"Слободен печат": Скопие и София заедно ще председателстват Берлинския процес

10:20, 05 юли 19 25 1022 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на Берлинския процес за пръв път една страна от Западните Балкани, кандидатка за членство в ЕС като Северна Македония, ще съпредседателства Берлинския процес и заедно с България, която е страна членка на ЕС, ще организира и координира проектите за подкрепа на регионалното сътрудничество и евроинтеграцията на Западните Балкани, пише в. "Слободен печат", цитиран от БТА.

В Познан в рамките на срещата на високо равнище на страните от Западните Балкани ще се състои централното събитие - срещата на държавните и правителствените ръководители, на която трябва да бъде обявено бъдещото общо председателтво на Северна Македония и България в подкрепа на регионалното сътрудничество и евроинтеграцията.

На срещата за Западните Балкани в Познан на обща пресконференция на премиера Зоран Заев с премиера на Полша Матеуш Моравецки, с канцлера на Германия Ангела Меркел и с премиера на България Бойко Борисов, която ще се състои в 15 часа, ще бъде оповестено, че Република Северна Македония и Република България заедно ще председателстват Берлинския процес в следващите 12 месеца.

Председателството на Северна Македония и България ще приключи през юли 2020 г. с годишна среща на високо равнище, която ще бъде организирана съвместно в София и Скопие, информираха от правителствената пресслужба, пише в. "Слободен печат".

В дневния ред на срещата на Берлинския процес в Познан са транспортното и енергийното свързване на региона, икономическата интеграция, бизнес секторът, сътрудничеството между младите хора, третирането на двустранни и други отворени политически въпроси от миналото в региона, но и глобални предизвикателства в сферата на сигурността и миграционни въпроси, пише скопският вестник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама