Полша маха данъка върху доходите на младите поляци

10:30, 05 юли 19 / Свят 25 1056 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полските депутати одобриха мярка, която би освободила повечето работници под 26-годишна възраст от данъците върху доходите, тъй като страната се стреми да спре потока на своите млади хора към други страни от ЕС в търсене на по-добре платена работа.

Долната камара на парламента одобри мярката, въведена от управляващите консерватори, при гласуване в четвъртък с огромно мнозинство.

Законопроектът ще освободи работниците под 26-годишна възраст от полския данък върху доходите от 18% за лица, чиито брутни доходи не надвишават 85 500 злоти (20 000 евро) на година.

Това ниво е по-високо от средния доход на Полша, който се изчислява на около 60 000 злоти годишно преди данъчно облагане.

Очаква се одобрението на мярката от горната камара на парламента и подписването ѝ от президента.

Около два милиона души биха могли да се възползват от мярката, според поддръжниците на закона, който трябва да влезе в сила от 1-ви август.

Полша отдавна се обезкръвява от изтичането на квалифицирани работници в други държави от ЕС, където те могат да намерят по-добре платена работа, поставяйки страната както пред дългосрочен демографски риск, така и пред краткосрочния проблем при намирането на достатъчно работници, за да продължи икономическия растеж на страната след падането на комунизма през 1989 г.

Мярката беше едно от обещанията за кампанията, направени от управляващата партия "Право и справедливост" преди изборите за Европейски парламент през май, които тя спечели, и парламентарни избори, насрочени за по-късно тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама