В Казахстан заменят кирилицата с латиница

10:30, 05 юли 19 / Свят 25 1102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Децата в Казахстан изучават руски и казахски. Повечето възрастни хора свободно говорят и двата езика. Правителството обаче реши, че до 2025 година ще замени кирилицата с латиница. Репортерът на ,,Дойче веле" Емили Шъруин посети едно селско училище, за да види как там реагират на очакваната промяна.

За първокласниците уроците по писане и четене са истинско забавление. Засега децата учат буквите от кирилицата в часовете по казахски език, но съвсем скоро ще трябва да усвояват латинската азбука.

Правителството смята да я въведе постепенно през следващите години. За тази цел учителите ще трябва да преминат допълнително обучение.

"За нас, учителите, промяната ще е по-трудна, защото ние вече сме свикнали с кирилицата. Децата са малки, бързо ще научат новата азбука", казва учителка Мираш Алимжанова.

"Родителите няма да могат вече да помагат на децата в ученето, защото не са изучавали латинската азбука. Така децата ще могат да разчитат само на онова, което са научили в училище. Притесняваме се, че основните трудности по тази промяна ще легнат върху раменете на учителите",  коментира Айгул Ибрахимова, учителка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама