Доц. Лиляна Вълчева: Средствата, които се отпускат за образование не са никак малко, трябва да се използват ефективно

11:32, 05 юли 19 25 1991 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Средствата, които се отпускат за образование не са никак малко, те трябва да се използват ефективно.

Това каза доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ, предаде „Фокус“.

По думите й преговорите на синдиката са на отлично ниво с комисията по образование и с Министерството на образованието и науката. "Средствата, които отпуска държавата не са никак малко. За първи път имаме 39 млн. лв., те обаче трябва да се използват ефективно“, посочи Вълчева. Тя цитира министъра на образованието Красимир Вълчев от последния проведен форум, в който той е заявил, че средствата трябва да се инвестират повече в човешкия ресурс, отколкото в строителство на нови учебни заведения.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет прогнозира, че през 2020 г. 60% от средствата, които ще се отпускат за висшите училища, ще зависят от критериите на качеството. Според него през последните години се извършват реформи в университетите, които са невъзможни без финансиране. По думите му няма как българско висше училище да влезе в световна класация с настоящите средства за образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама