Бебе морска свиня стана сензация в социалните мрежи

18:40, 05 юли 19 / Любопитно 25 2337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бебе морска свиня - застрашен от изчезване вид морски бозайници, стана сензация в социалните мрежи, откакто ветеринари го хранят с биберон в морето край тайландския бряг, предаде БТА.

Бебето морска свиня, кръстено Мариум, е открито на плаж през месец май. То е било на едва 6 месеца, докато отбиването обикновено става на 18-месечна възраст.

Ветеринари от Центъра по морска биология на остров Пукет се погрижиха за него. Те отбелязаха, че човешката дейност и по-специално риболовът са виновни бебето морска свиня да бъде отделено от майка му.

"Екземпляри от вида често са наранявани от перките на двигатели на морски съдове и са ловувани заради месото им", се казва в информация, качена на сайта на Световния фонд за дивата природа. "Хабитатите му се свиват вследствие на туризма, замърсяването и урбанизацията по крайбрежието".

Откакто тайландските ветеринари започнаха да пускат снимки на Мариум в социалните мрежи, бебето морска свиня се превърна в сензация.

"Мериам привлече вниманието на тайландците към защитата на морските бозайници, океаните и природата", заяви ветеринарят Патхомпонг Конгит.

Най-голямото безпокойство е свързано с храненето на бебето морска свиня. "То засега може да се храни единствено с високи морски треви, но постепенно започва да търси и водорасли на по-голяма дълбочина", поясни ветеринарят.

Женските екземпляри кърмят малките си, докато плуват, а това не може да бъде имитирано от ветеринарите. "Държим Мериам с ръце, докато й даваме мляко, и след това я оставяме да плува", разказа Конгит.

Екипът му предвижда да се грижи още година за малкото. За целта използва кану, кръстено Оранжева майка. То е оранжево, за да може Мариум да го следва, докато се учи да плува.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама