Северна Корея изгони австралийски студент за интригантска пропаганда

17:15, 06 юли 19 / Свят 25 1042 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийският студент Алек Сигли, който караше докторантура в университет на Пхенян, бе изгонен от КНДР за шпионаж и враждебни действия срещу републиката, гласи съобщение на държавната телеграфна агенция ЦТАК.

В съобщението се твърди, че на 25 юни Сигли „бе задържан на местопрестъплението за акции на интригантска пропаганда спрямо републиката с използването на интернет". По време на разследването „бе установен фактът, че той по внушение на антирепубликански медии, включително на (южнокорейския информационен портал) NK News, ползвайки се също от положението на чуждестранен студент, бродил по уличките на Пхенян, търсил е, събирал и е анализирал данни и нееднократно ги е предавал с фотографии".

Отбелязва се, че Сигли „честно е осъзнал, че се е занимавал с шпионаж, че редовно е събирал и е предоставял данни за вътрешното положение на работите в КНДР”. Агенцията подчертана, че австралийският студент се извинил за посегателството върху суверенитета КНДР и е поискал прошка. "Правителството на КНДР прояви хуманна снизходителност и на 4 юли и го накара да напусне пределите на републиката”, резюмира ЦТАК, цитирана от tass.ru.

29-годишният жител на австралийския град Пърт пристигна в Пхенян миналата година за изучаване на корейска литература в университета „Ким Ир Сен” (дядото на сегашния лидер Ким Чен Ун - ред). Освен с учение в столицата на КНДР той активно се е занимавал и с други дейности, организирал е туристически пътувания за чужденци, а също редовно е публикувал свои статии и снимки за живота в народната република в едно от южнокорейските интернет издания и в социалните мрежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама