Българо-гръцкият филм „Бащата“ спечели голямата награда на филмовия фестивал в Карлови Вари

21:30, 06 юли 19 / Култура 25 1419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българо-гръцкият филм „Бащата“ спечели голямата награда на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия, съобщи АФП.

Режисьори на филма са Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Лентата разказва историята на мъж, който губи жена си и се опитва да се свърже с нея с помощта на медиум, въпреки несъгласието на сина си и сближаването между двамата.

Филмът спечели наградата „Кристален глобус“.

Американските актриси Джулиан Муур и Патриша Кларксън бяха отличена за „изключителните си заслуги към световното кино“ на 54-тото издание на фестивала в град Карлови Вари.

Организаторите на събитието, което започна на 28 юни обявиха, че са участвали 177 филма, а за прожекциите са били продадени повече 139 000 билета.

Кинофестивалът датира от 1946 г., когато в 2 града – Марианске Лазне и Карлови Вари, се провежда кинофестивал без състезателен характер, в който взимат участие 7 държави. През 1948 г. фестивалът се установява трайно в Карлови Вари и придобива конкурсен статус.

До 1958 г. се провежда ежегодно, с изключение на 1953 и 1955 г. В периода 1960 – 1992 г. фестивалът се редува с Московския филмов фестивал. От 1994 г. фестивалът в Карлови Вари започва да се провежда отново ежегодно.

През 1960 г. получава най-престижната в бранша международна категория „А“.

Критична за фестивала се оказва 1989 г. – годината на Нежната революция в Чехия. Разразилите се протестни и революционни събития поставят под въпрос организирането на кинофестивала за годината и неговото бъдеще като цяло. В програмата за 1990 г. са включени чехословашки филми, цензурирани през последните години от комунистическияред. Това, заедно с появата на значими гости от международното кино, като Милош Форман, Линдзи Андерсън, Анет Бенинг и Робърт де Ниро, помага за спасяването на кинофестивала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама