Нинова за субсидиите: Партиите не трябва да се финансират от обръчи от фирми

12:34, 07 юли 19 / Политика 25 903 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Не сме искали субсидията да остане 11 лв. Предложихме всички спокойно да обсъдим и разумно да намалим субсидията. Ние сме за намаление, но обосновано, с оценка на риска и въздействието, а не с емоции и вдигане на популистки лозунги".

Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията.

Тя добави, че справедливият гняв на хората е бил употребен срещу партиите и политиците, за да легализират обръчите си от фирми и нахлуването на чужди интереси в българската политика.

"Нито един българин не е пожелал партиите да се финансират от чуждестранни юридически или физически лица, от големите фирми, на които правителството раздава обществени поръчки, от концесионерите на българските богатства", категорична бе Нинова. Лидерът на левицата каза още, че е останало незабелязано, че управляващите са отказали да подкрепят предложението на БСП - натрупаните в банкови сметки и неизползвани пари да се върнат в хазната . "Аз съм сигурна, че народът би искал тези средства обратно", добави още тя.

Корнелия Нинова заяви още, че Европа върви в обратна на нашата посока. Лидерът на социалистите уточни, че там финансирането от бизнес се забранява или ограничава, а тук се отваря. "Европа вижда в това възможност за политическа корупция и в доклада на групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО), пише, че този процес се подлага на мониторинг. Има още нещо- в конкретния случай у нас става дума за убийство на опозицията", коментира още Нинова. Тя добави, че никоя фирма няма да й дари средства, защото опозицията не разпределя порциите на властта, а и всеки дръзнал да я подпомага, ще бъде наказан. "Управление без опозиция е диктатура. Това е процес, в който съм участник вече три години. Първо искаха да ни обезличат като ни раздадат постове и пари. Отказахме и започнаха лъжи, клеветене, мачкане на наши кметове, депутати и хора по места. И на това устояхме. Сега е третата стъпка- финансово да ни унищожат. Ще ни е трудно, но и това няма да успее", категорична бе Корнелия Нинова.

Тя коментира и дискусиите за постовете в Европа, които по думите й са разочароващи и неадекватни. „Нито веднъж не чух в тези пазарлъци да се говори за политики. Караха се за постове, но нито дума за икономика, неравенства, социален стълб, миграция", коментира Нинова. Тя заяви, че договорките за постове са образец за задкулисие. "Пренебрегнаха се всички правила. Имахме общи кандидати. Вебер и Тимерманс правиха кампания, имаха програми, проведоха публични дебати, които се излъчваха в цяла Европа. Всичко това беше изтрито и очаквано предизвика остра реакция в политическите семейства“, каза още председателят на БСП. Тя коментира , че Борисов е бил активен и безрезултатен участник в този пазарлък. "Нещо повече - със записа с Тимерманс потресе Европа и злепостави България. В крайна сметка резултат за нашата страна няма. Загубихме всяка възможност българин да оглави някоя от европейските институции", обясни Нинова.

„Има каузи, зад които можем да заставаме всички българи и тогава сме силни. Щях да поздравя и двамата, ако бяха се договорили как единият в Европарламента, а другият в България ще се борят заедно срещу демографската катастрофа у нас и в Европа, но се съмнявам това да е било предмет на пазарлъка им. И двамата загубиха от този сговор, но най-вече загуби България“, каза Корнелия Нинова във връзка с предложението на Борисов Сергей Станишев да оглави ЕП. Според лидера на БСП двамата са загубили, защото са пренебрегнали принципи. „Единият се отрече от своя кандидат Вебер, другият от своя Тимерманс. Борисов ядоса ЕНП, Сергей - групата на социалистите и демократите, които не приеха тези договорки и той си оттегли кандидатурата поради липса на подкрепа в парламентарната група“, посочи Нинова. Тя добави, че все пак социалист е оглавил ЕП и го направил по правилата. "Освен, че е социалист, той е първият, който заговори за политики. Давид Сасоли ми направи изключително впечатление. Първите му думи бяха за младежката безработица. Очерта приоритети, за които ние, от БСП, се борим години. Обнадеждена съм, че той може да промени дневния ред на европейския парламент", заключи Корнелия Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама