Косово няма да участва в срещата на върха за Югоизточна Европа

09:03, 08 юли 19 / Свят 25 925 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на външните работи на Косово Беджет Пацоли заяви, че делегация от Прищина няма да участва в срещата на върха за сътрудничество в Югоизточна Европа поради начина, по който БиХ като страна-домакин третира Косово.

Пацоли смята, че подобно отношение е неприемливо и хвърля сянка върху наскоро проведената среща на върха на Западните Балкани в Познан, Полша.

Начинът, по който те мислеха да третират държавната делегация на Косово, е неприемлив и хвърля сянка върху наскоро приключилата среща на върха в Познан в рамките на Берлинския процес, където показахме волята да бъдем конструктивни в регионалните инициативи и организации. За съжаление, тази воля е разбрана погрешно от настоящия председател на президентството на БиХ“, твърди Пацоли.

В своя профил във Фейсбук той пише, че подобни нагласи към Прищина, като следващ лидер на срещата на върха за сътрудничество в Югоизточна Европа, не са добри за БиХ, като се има предвид, че този форум е създаден с цел укрепване на добросъседските отношения в региона и пълната интеграция на Югоизточна Европа в евроатлантическите структури.

По-рано президентът на Косово Хашим Тачи подчерта, че отказва да вземе участие в срещата на върха на БиХ, тъй като поканата на председателя на президентството на БиХ Милорад Додик е унизителна, защото Косово не се третира като останалите участващи страни.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама