Мицотакис: Победата на "Нова Демокрация" е важна за Европа

12:10, 08 юли 19 / Свят 25 841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новоизбраният премиер Кириакос Мицотакис заяви, че голямата победа на "Нова демокрация" на парламентарните избори в неделя е от значение колкото за Европа, толкова и за Гърция, като посочва поражението на неонацистката "Златна зора", която остана вън от парламента.

С над 99% от преброяването на гласовете, дясноцентристката "Нова демокриция" има 39,8% от гласовете, в сравнение с 31,5% за лявата партия СИРИЗА на Ципрас.

„Това е важна победа за Европа, не само за Гърция. Изглежда, че "Златна зора" не е успяла да премине трипроцентния праг, което е голяма победа за гръцката демокрация ", каза той пред CNBC в неделя вечерта, след като стана ясно, че неговата партия е спечелила в гласуването. „Поисках силен мандат и гръцкият народ го направи. Много съм благодарен за резултата", допълни той, пише БГНЕС.

Юнкер поздрави Мицотакис за победата на изборите в Гърция

Мицотакис заяви пред репортери, че новото правителство ще бъде обявено в понеделник и ще положи клетва във вторник, а първото заседание на кабинета ще се проведе в сряда, информира „Катимерини“.

"Новото правителство ще получи вот на доверие от парламента на 21 юли и ще бъде готово да заседава веднага след това", добави той.

"Очаква се дискусиите с европейските кредитори да започнат веднага след това", каза Мицотакис.

„Направихме нашия план много ясен. Искаме да водим реална програма за реформи в страната, която е амбициозна, много смела и много подробна. И разбира се, направихме така, че намаляването на първичния излишък да бъде в полза на всички - не само на гръцката икономика, но и на нашите кредитори ”, каза той пред журналисти.

Очаква се Мицотакис сам да реши състава на новия си кабинет. Това означава, че той вероятно няма да се обади на никой кандидат, освен ако няма ясна представа за всички назначения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама