Предлагат отпадане на машинното гласуване

11:19, 09 юли 19 / Политика 25 1192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ПГ на ГЕРБ предлага машинното гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори. Това каза депутатът от ГЕРБ Анна Александрова по време на пресконференция във връзка с предложения за законодателни промени в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Мотивът са сериозните опасения от ЦИК и „Информационно обслужване“, че местните избори
може да се опорочат и провалят заради неблагонадеждния вот с машини.

„Преди минути предприехме законодателна инициатива - промяна в Изборния кодекс, подписана от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Тя е продиктувана от анализа и доклада на ЦИК, който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване.“, отбеляза тя.

„Местните избори са едни от най-тежките и сложните в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони, повечето от тях в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, а като прибавим и преференциите за общински съветници, това са 5 вида избори. Съгласно доклада на ЦИК, която е независим орган и е съставена от всички политически сили, ако останат заложените в законодателството 6 хил. машини за местните избори, рискуваме да ги провалим“, категорична е Александрова.

Според депутата рискът е голям, защото машинното гласуване застрашава сигурността на вота. Вносителите имат и финансови аргументи за предложението. Според анализа на ЦИК едва 27% от всички, имащи право да гласуват, са упражнили машинен вот на предходните европейски избори. Съпоставено това с общата цена на машините, показва, че един глас, пуснат през машината, струва около 60 лв., а с традиционната хартиена бюлетина – 0.77 стотинки.

„Корпусът на Закона не го пипаме, питаме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане“, уточни народният представител.

Депутатите предлагат обаче машинният вот да се запази за президентски изборите и избори за Европарламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама