Захариева: Трябва да облекчим живота на хората в зони на конфликт

14:45, 09 юли 19 / Политика 25 1031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в провелата се днес еднодневна неформална среща на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Екатерина Захариева ще участва в неформална среща на министрите на външните работи от ОССЕ

Форумът в планинския курорт Високи Татри в Словашката република е организиран от Словашкото председателство на ОССЕ под егидата на министъра на външните работи и европейските въпроси Мирослав Лайчак, действащ председател на организацията за 2019 г.

В рамките на неформалния диалог между ръководителите на делегации, вицепремиерът Захариева подчерта необходимостта в днешния бързо променящ се свят да функционира международен ред, основан на правила и норми, както и на международни институции, гарантиращи мир, сигурност, просперитет, устойчиво развитие и спазване на човешките права. 

''Срещам се с много хора по време на посещенията ми в различни точки на света и подкрепям Словашкото председателство в това, че трябва да се мисли как да се облекчи животът на хората в зони на конфликт'' - каза министър Захариева.

''Светът е взаимно свързан, имаме нужда от правила, които да създават равнопоставеност между малките и големи страни. Трябва да се спазват фундаменталните човешки права и да уважаваме своите различия''.

“Налице е недостатъчно доверие между държавите, което трябва да се възстанови с политическа воля. Затова трябва да помислим какво повече ни сближава, отколкото какво ни разделя. ОССЕ е добре позиционирана да си сътрудничи в координация с други организации като ЕС, Съвета на Европа и ООН, тя е един постоянен политически диалог между страните”, каза Захариева, като тази част от нейното изказване беше цитирана по-късно от испанския външен министър Жозеп Борел, номиниран за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност.

Министрите, наред с всички важни аспекти на сигурността на европейския континент, се спряха и на продължаващата криза в и около Украйна, съпроводена от загуби на човешки живот и тежка хуманитарна ситуация.

ОССЕ играе важна роля в Западните Балкани, където заедно с ЕС работи за засилване на сигурността, върховенството на закона и демокрацията. В тези рамки има потенциал двете организации да сътрудничат на терен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама