Държавата предлага платформа за търговия с ток само за индустрията

18:10, 09 юли 19 / Политика 25 1425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Енергийното министерство предлага към Българската независима енергийна борса да бъде създадена отделна платформа, специално за големите индустриални консуматори на ел. енергия.

Това съобщи пред депутатите от енергийната комисия министър Теменужка Петкова по време на обсъждането на състоянието на свободния пазар на ел. ток.

Депутатите с втори опит да обсъдят търговията с индустриален ток

"За нас като правителство е изключително важно българският бизнес да бъде конкурентоспособен. С колегите от работодателските организации имаме много добър диалог. Сигурна съм, че ще се намерибалансирано решение в тази ситуация, за да бъде защитен бизнесът - от една страна, и от друга - държавната енергетика", коментира пред енергийната комисия в НС Петкова.

БФИЕК: От юли токът в България е най-скъпият в целия ЕС

"И тъй като темата с българската индустрия и нейната конкурентоспособност е изключително важна за нас, имаме предложение да потърсим възможност по примера на други членки на ЕС Българската независима енергийна борса да бъде с още една платформа, която да даде възможност на нея да търгуват големите индустриални консуматори", заяви министърът на енергетиката.

Тя добави, че подобна платформа съществува във Франция. Петкова е обсъдила идеята на екипа си вчера с представители на европейската комисия и се надява на подкрепа от бизнеса.

Петкова съобщи още, че е разпоредила проверка на Комисията за защита на конкуренцията и на КЕВР във връзка с възникналото напрежение. "Факт е, че се създаде напрежение с цената платформата "ден напред".
 
''За да няма подобно напрежение и да разсеем всяко съмнение, днес сезирам Комисията за защита на конкуренцията и КЕВР да бъде извършена проверка, за да бъде ясно какво се случва", добави Петкова по повод писмото на бизнеса, в което бяха изразени съмнения за спекулации на енергийната борса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама