Машинното гласуване влиза в парламентарната правна комисия

06:50, 10 юли 19 / Политика 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентарната комисия по правни въпроси ще обсъжда на първо четене днес промените в Изборния кодекс, с които се предлага отпадането на машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори.

Под законопроекта стоят подписите на народни представители на парламентарните групи ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а новите текстове предвиждат да гласуваме машинно единствено на избори за Европейски парламент, както и на президентските избори.

Повод за тях стана докладът на ЦИК, според който машинно гласуване в 3000 секции на евроизборите, провели се на 26 май т. г., е било съпроводено с редица трудности и предизвикателства.

Омбудсманът изпрати 14 спешни мерки за машинното гласуване

Според вносителите изборите за кметове и общински съветници са много по-сложни от останалите, като при тях се налага използването на по-различен софтуер и различна база данни, което води до риск от обявяване на тяхната недействителност, а от там и до намаляване на доверието в изборния процес.

Съгласно последните промени в изборното законодателство, на предстоящите местни избори, насрочени за тази есен, трябваше да се гласува с машини в минимум 6 000 изборни секции, а от там страната ни да поеме по пътя на пълното въвеждане на машинен вот.

Вносителите обявиха още, че до този момент за предложението са получили подкрепата на ДПС, а от БСП са твърдо против отмяната на машинното гласуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама