ГЕРБ: Машинното гласуване има и позитиви, но недостатъците са повече

08:40, 10 юли 19 / Политика 25 205 Topnovini
1

Изненадващо във вторник управляващата партия ГЕРБ внесе в парламента предложение за отмяна на машинното гласуване за местните избори.

Машинното гласуване влиза в парламентарната правна комисия

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че така се отнемат права на граждани и това е недопустимо. „Машините разобличиха неотчитането на вот. Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева”, заяви Манолова.

Омбудсманът изпрати 14 спешни мерки за машинното гласуване

„Несъстоятелно е сравнението, което националният омбудсман направи. Още повече не сме забравили и една история с едни Костинбродски афери с едни двойни дъна, за които точно г-жа Мая Манолова обясняваше, с едни бюлетини, които се разнасяли, което се оказа един голям фалш. Ако някой в нашата демократична история, се е опитал да повлияе на изборния процес, то това е била тя”, коментира пред bTV депутатът от ГЕРБ Александър Николов.

По думите му в машинното гласуване има и позитиви, но недостатъците са повече. "Ние не сме против машинното гласуване, но не по този хибриден начина – засега няма как да премахнем хартиения вот", уточни депутатът от ГЕРБ.

"Започва да става изключително обезкуражаващо и притеснително това едно напред и вде назад. Всички проблеми с гласуването идват от това, че нормативната уредба се  променя преди всеки избор. Това пречи на елементарната подготовка”, коментира
депутатът от БСП Крум Зарков.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани