Крум Зарков: Проблемът с гласуването у нас идва от непрекъснатите промени

09:20, 10 юли 19 / Политика 25 585 Шрифт:
Topnovini

Големият проблем с гласуването у нас идва от това, че изборните правила се променят непрекъснато. Това пречи както на администрацията, така и на участниците в изборите - политическите партии, които се явяват на тях и най-лошото - гражданите, които гласуват, все помалко и по-малко, са отвратени от този ежедневен спектакъл. Това заяви пред bTV зам.- председателят на ПГ на „БСП за България" и член на ИБ на НС на БСП Крум Зарков.

ГЕРБ: Машинното гласуване има и позитиви, но недостатъците са повече

По думите му действията на управляващите - една напред, две назад, започват да действат много обезкуражаващо и притеснително. Той обясни, че не е нормално, в навечерието на всяка кампания, рязко да се правят изменения, което пречи на подготовката на изборния процес. „Грешките от лошата подготовка се използват като извинение за следващото упражнение. Едно и също всеки път", коментира социалистът. Той даде за пример машинното гласуване, което сега се премахва, отново с извинението за грешките на последните избори. Зарков обаче подчерта, че машините за евровота са били сертифицирани малко преди да тръгнат из страната, клипчето, в което се обяснява как да се гласува с тях, е било издадено два дни преди изборите, а машините са пристигнали след като е приключило обучението на СИК. Крум Зарков коментира, че машинното гласуване се премахва, защото машините пречат на някои от най-отвратителните феномени в българския изборен процес - например не позволяват недействителни бюлетини, които са били повече от 7% на последните избори, и помагат резултатите да се отчитат по-честно. Той подчерта, че управляващите тъпчат на едно място и само преди 3 месеца те са начертали пътна карта за машинното гласуване - 3 хиляди машини на евроизборите, 6 хиляди на местните избори и пълно машинно гласуване след това.

„Сега тази пътна карта, по средата, се взривява, както и миналия път, и ще се започне от начало. Машинно гласуване има в Изборния кодекс от 2014 г.", каза още той. Според него тези действия пречат на изборния процес, но и ще струват милиони на държавата ни, защото всяка промяна пречи на закупуването на нужните машини, тя ги наема и така те са скъпи. Той обясни, че на последните избори машините за гласуване са били наети за 70% от стойността им. „За тези пари можеха да закупят машините и за няколко избора те да се изплатят. Но когато сте в ситуация, в която не знаете следващия път как ще гласувате, то тогава и администрацията не предприема мерки нито да закупи машините, нито да организира съхраняването им , нито да организира изборния процес", обясни зам.-председателят на ПГ на левицата. По думите му е важно на местните избори да има машинно гласуване, защото 2 - 3 гласа могат да пренаредят една общинска листа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама