ЕП може да отложи гласуването на номинацията за председател на ЕК

12:27, 10 юли 19 / Свят 25 1115 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложената за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне с водещите политически групи в Европейския парламент, съобщи БТА.

Очаква се в сряда или четвъртък ръководството на ЕП да реши дали да включи в дневния ред на сесията следващата седмица гласуване по предложението Лайен да оглави ЕК. Ако бъде решено да се изчака, предложението ще бъде гласувано най-рано през септември.

Юнкер: Процесът по номиниране на Урсула фон дер Лайен не беше прозрачен

Засега няма яснота как ще гласуват водещите парламентарни групи, липсва и програма за управлението на Лайен. По-късно днес Лайен ще направи изявление, в което се очаква да очертае целите си като ръководител на комисията. Тя ще бъде поставена на своеобразен изпит от групата на Зелените в открито изслушване.

ЕК под председателството на Жан-Клод Юнкер има правомощия да работи до 1 ноември. Ако дотогава не бъде назначено следващото ръководство на институцията, настоящите еврокомисари могат да останат на работа до приключването на процедурите. ЕП може да отхвърли Лайен и тогава Европейският съвет ще разполага със срок от един месец, за да направи ново предложение за ръководител на комисията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама