Търговската политика на САЩ и Брекзит са основните рискове за европейската икономика

14:40, 10 юли 19 / Свят 25 1114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Брюксел заяви, че намалява прогнозите за икономически растеж в ЕС, като подчерта риска, свързан с "всяка допълнителна ескалация на напрежението в търговията".

„Като цяло икономиката на еврозоната ще продължи да се разширява през тази и следващата година, като годишните прогнози за растеж се забавят от 1,9% през 2018 г. до 1,2% през 2019 г. (1,4% в ЕС), преди да се затегнат до 1,4% през 2020 г. (1,6 % в ЕС) подпомогнати от по-големия брой работни дни, се казва в прогнозата.

Според комисията, „перспективите за търговията и инвестициите продължават да се замъгляват от протекционизъм и несигурност“.

Изявлението на Европейската комисия идва в момент, в който във Вашингтон на дневен ред са търговски ходове не само към блока, но и към Китай, Индия и други страни.

По-рано този месец Вашингтон публикува списък с продукти от ЕС на стойност 4 млрд. долара, които биха могли да се сблъскат с допълнителни американски тарифи след продължаващия спор между „Боинг“ и „Еърбъс“.

Вашингтон и Пекин подновяват търговските си преговори следващата седмица

Същевременно американският президент заяви, че няма да въвежда нови тарифи срещу Пекин, но подчерта, че засега САЩ няма да премахват търговските тарифи за китайските стоки.

Европейската комисия подчерта също, че евентуалното изтегляне на Обединеното кралство от блока без подходяща сделка относно условията за излизане може да подкопае перспективите за европейската икономика.

"От вътрешна страна на ЕС, като се има предвид чисто техническото приемане на статуквото по отношение на търговските отношения между ЕС-27 и Обединеното кралство,"твърдият" Брекзит остава основен източник на риск", се казва в прогнозата.

ЕС: Няма да има ново отлагане на Брекзит и нови отстъпки от Брюксел

Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз в края на март, но британският парламент отказа да подкрепи сделката за оттегляне, предложена от премиера Тереза Мей. След няколко отлагания крайният срок за Лондон е 31 октомври.

В същото време британският премиер Борис Джонсън, който може да замени Тереза Мей този месец, отказа да изключи възможността от Брекзит без сделка, дори ако това означава спиране на парламента на Обединеното кралство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама