Трябва да се завишат наказанията за изработката на фалшификати на българско изкуство

15:10, 10 юли 19 25 664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата посока, която трябва сериозно да се дискутира, са нормативните актове, които уреждат производството, пускането в обращение, идентификацията на културни ценности както в сферата на изобразителното изкуство, така и в археологически обекти. Това каза Ангел Папалезов - началник на сектор „Културно-исторически ценности“ към ГД „Национална полиция“ след работна среща по повод производството, разпространението и предлагането на фалшификати на българското изобразително изкуство, предава „Фокус“.

„Организираната среща в Министерството на културата е по повод няколкото скандала, които имаше в обществото във връзка с търговия и излагане на експозиции на културни ценности от изобразителното изкуство, които най-вероятно са фалшификати. Това е проблем, който от 10-15 години се наблюдава особено интензивно в обществото като социално идентифициран проблем, а в последните 1-2 години - по-остро. Именно затова се принудихме да сформираме широк експертен дебат, в който да се набележат мерки в няколко посоки“, заяви Ангел Папалезов.

„От януари тази година се въведоха специални текстове в Наказателния кодекс, които преследват изработката, пускането в обращение и идентификацията на предмети от изобразителното изкуство и археологически обекти. Както се вижда и както се обсъди на експертната среща, те имат известни непълноти. Има необходимост от прецизиране, завишаване на санкциите евентуално, така че да може да се носи ефективна наказателна отговорност, постигане на генерална тенденция, не само на индивидуална“, отбеляза Папалезов.

Той изтъкна, че има необходимост и от прецизиране на текстове от Закона за културното наследство и няколко поднормативни акта - инструкция за идентификации, наредбата за копия, реплики и предмети с търговско предназначение, наредбата за фондовете на музеи и галерии. 

Вежди Рашидов за фалшивите картини: Това е срив на пазара на изкуство

„Трябва да се завишат наказанията за изработката на фалшификати. В момента изработката на фалшификат се наказва с до 1 година затвор и глоби от 2 до 20 хил. лв. НПК казва, че когато наказанието е по-малко от 3 години и лицето е неосъждано за предишни престъпления, то получава вместо наказателно преследване административна глоба“, заяви Ангел Папалезов и посочи, че по този начин лицето ще се води неосъждано и реално ще му се наложи само парична глоба, а не присъда.

„Според нас за по-ефективна санкция и по-добра превенция трябва да се завишат наказанията. Това ще го реши законодателя, а ние ще го предложим“, каза още той.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама