Целта на учението в тунел ''Ечемишка'' е установяване на взаимодействието между всички служби

15:18, 10 юли 19 25 1143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Предстои да направим анализ от проведеното днес учение, да отсеем положителните и отрицателните страни, за да уточним и какво трябва да се промени'', отбеляза главният секретар на МВР в края на проведеното днес занятие в района на тунел ''Ечемишка''.

Симулиране на пожар и катастрофа спира частично движението в тунел "Ечемишка"

Той припомни, че екипите днес са пристигнали много бързо, но при условия на учение и осигурено трасе.

''Не така стоят нещата в реална ситуация. При нея възникват редица фактори, на които невинаги можем да окажем влияние. Именно затова са и мерките, които предприема МВР, насочени към спазване на правилата на движение и указанията на органите на реда, защото при една такава ситуация при верижно ПТП, ако не е освободена аварийната лента, не можем да достигнем до там колкото и да бързаме. Затова бяха повишени драстично и глобите за шофиране в аварийната лента'', посочи главен комисар Ивайло Иванов. 

Той даде висока оценка на днешните действия на екипите и подчерта, че най-важното беше да се проиграе и установи нивото на взаимодействие между всички служби и институции, които участват при кризисни ситуации.

''Това е правилният път, за да реагираме по най-добрия начин'', допълни той.

Главният секретар на МВР сподели, че за първи път е наблюдавал в реално време работата на щаба на ГДПБЗН,  как  се наблюдават действията на колегите, защото в такава реална ситуация те реагират под напрежение, а ръководителят им може отстрани да направи правилна оценка, да реагира и своевременно да коригира  забелязаните слабости.

Той обясни, че самото учение е доста сложно, тъй като при произшествие в тунел има задимяване и ако този дим не бъде изведен от съоръжението, може да нанесе сериозни поражения както на пътниците, така и на спасителните екипи. Главният секретар поясни, че ГДПБЗН разполага със специална техника, която да създаде чиста обстановка за реакция на екипите, ако в съответния тунел няма вентилационна система.

Главен комисар Николай Николов разграничи две основни цели на днешното занятие  -  от една страна да видим дали екипите са подготвени за правилна и бърза реакция, от друга – координацията на органите за управление –съответните щабове на място, взаимодействие между институциите. Той благодари на всички участници в учението и за енергичната подкрепа на Агенцията за пътна безопасност и категорично заяви, че  това е пътят, за да може екипите да са подготвени и да знаят какво може да ги очаква.

Повече от 300 души, включително и доброволни формирования взеха участие в днешното учение. В действията участваха и служители на ГДПБЗН,  Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст, доброволци. Целта е повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации. 

Беше проиграна симулация в тунела на тежка пътна катастрофа между лек и товарен автомобил и последващ пожар на около 200 м от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара, катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници.  По време на учението бяха проведени действия по гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите беше оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение. Беше създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба.

Учението беше наблюдавано и от експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама