Мая Манолова: Сложността на изборите е основният аргумент в полза на машините

15:33, 10 юли 19 / Политика 25 989 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сложността на изборите е основният аргумент в полза на машините. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване, предава „Фокус“.

Според нея по-добре от секционните избирателни комисии при сложно гласуване може да се справи машината. „Отказът от машинното гласуване е крачка назад от прозрачността, от модерността, от осигуряването на честността на изборния процес. Това е все едно от дигиталния век, да се върнем в каменната ера. Защо и депутатите в парламента, и аз съм била депутат, гласуваме с карти, а не с вдигане на ръка“, попита Манолова.

ЦИК: Справихме се с 3000 машини, вероятно ще се справим и с 6000, но има опасности

Тя заяви, че депутатите ще направят голяма грешка, ако се откажат от машинното гласуване и подчерта, че аргументите им не издържат.

„Няма да изненадам никой с позицията си „за“ машинното гласуване. Само ще припомня, че с въвеждането на експериментално машинно гласуване се започна от 2009 г.“, каза Манолова.

Настоящият анализ на ЦИК е първият, в който не се отчита успехът на машинното гласуване. „Ще се опитам да се спра много накратко, за да не отнемам от ценното ви време на опровергаване на аргументите, които предлага изборната администрация и които очевидно изцяло се споделят от парламентарното мнозинство. На първо място, че вмашините са малко използвани на последните избори. Вади се числото 8% от българите, гласували с машини. Извинявайте при изборна актиност от 30%, тези 8% представляват близо 30%. Ако искате да отворим анализа и да вадим числата. Много внимателно следя вносителите в техните аргументи. 27,5 %, което е коректното число изобщо не е малък процент на гласуване с машини. Предвид обстоятелството, че методическите указания бяха обнародвани от ЦИК вечерта в понеделник четири дни преди изборите. Предвид, че обученията не включваха машините, тъй като не бяха готови инструкциите“, каза още омбусманът.

Манолова изложи и друга теза, че не били намалели достатъчно недействителните бюлетини с машинното гласуване. „Вие повече от всеки друг би следвало да сте наясно, че машинното гласуване произвежда 0 на брой недействителни бюлетини“, подчерта тя.

„По отношение на оскъпяването на машинното гласуване. Казвала съм го и преди. Попитах ЦИК още при насрочването и при обявяването на обществената поръчка защо ще наемат машини на цена, на която могат да ги купят, така и не получих отговор. Мисля, че всеки от вас може да направи справка какви бяха цените на наем при предните провеждани избори“, обясни още Манолова. „Аргументът, че машините са скъпа играчка поражда у мен един друг въпрос защо можем да си позволим пари за скъпа играчка за евровота и за президентските, а не можем да си позволим същите пари за парламентарните и местните. Още повече, че тази скъпа играчка може да бъде купена веднъж и завинаги и да се ползва за всички избори. Следващите аргументи, че видите ли ЦИК е направил всичко възможно, за да се проведе нормално машинното гласуване. Ще говоря с факти. Всеки от вас може да извади протоколите, които бяха изготвени и утвърдени от ЦИК за европейските избори и да ги сравни с протоколите от президентските. Аз съм извадила това е в точка 8. Сравнени на точка 8 в протокола на СИК. Точка 8 в протокола на СИК по време на президентските избори има три графи. Действителни гласове, подадени с машини, действителни гласове, подадени с хартиени бюлетини, сбор на действителните гласове по партии. Какво утвърди сега ЦИК? Директен сбор на машинните с хартиените гласове“, допълни омбудсманът. По думите й това е една от причините до установените близо 1200 грешки в протоколи, които официално са на страницата на ЦИК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама