Евтаназират домашните прасета в Русенско до 10 дни заради африканската чума

16:40, 10 юли 19 25 989 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 10 дни да бъдат изклани всички домашни прасета в Русенско, отглеждани в животновъдни обекти тип "заден двор" - това гласи заповедта на областния управител на Русе Галин Григоров, която ще бъде издадена официално до края на деня, съобщи Григоров, предаде БТА.

Причината е влошената епизоотична обстановка в съседни на Русе области. Отделно, около 25% от свиневъдството в България е в Русенския регион. В свинекомплексите в областта се отглеждат около 100 000 прасета. Три от тях, които са и едни от най-големите в България, се намират в община Сливо поле, където всички домашни прасета бяха изклани превантивно през миналата година.

Григоров каза още, че след 10-дневния срок, ако заповедта не бъде спазена, ще се премине към принудително умъртвяване на домашните прасета на стопаните.

Спешни мерки за ограничаване на заразата с африканска чума по свинете

По думите на областния управител, ако болестта влезе в свинекомплексите или бъде констатирана в близост до тях, икономическите загуби ще бъдат катастрофални.

Според него опасността от заразата не се приема достатъчно сериозно в малките населени места. Досега се е разчитало на засилена информационна кампания, но и тя се е оказала недостатъчна. По тази причина е необходимо да се предприемат по-крути действия.

БАБХ въвежда мобилно приложение заради чумата по свинете

Григоров обясни, че е в постоянен контакт както с всички заинтересовани страни, така и с другите областни управители от Северна България. По думите му очакванията са до няколко дни в граничните райони с Румъния вероятността за навлизане на заболяването да бъде намалена максимално, тъй като и там трябва да бъдат предприети подобни мерки.

''В област Русе досега няма регистриран случай на болестта'', допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама