Няма да се гласува машинно при местни и парламентарни избори, решиха депутатите

17:12, 10 юли 19 / Политика 25 1113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в Изборния кодекс, в които се предлага отпадане на машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори, предаде БГНЕС.

Машинното гласуване влиза в парламентарната правна комисия

Под законопроекта стоят подписите на народни представители на парламентарните групи ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а новите текстове предвиждат да гласуваме машинно единствено на избори за Европейски парламент, както и на президентските избори.

Повод за тях стана докладът на ЦИК, според който машинно гласуване в 3000 секции на евроизборите, провели се на 26 май т. г., е било съпроводено с редица трудности и предизвикателства.

Крум Зарков: Проблемът с гласуването у нас идва от непрекъснатите промени

Според вносителите изборите за кметове и общински съветници са много по-сложни от останалите, като при тях се налага използването на по-различен софтуер и различна база данни, което води до риск от обявяване на тяхната недействителност, а от там и до намаляване на доверието в изборния процес.

ЦИК: Справихме се с 3000 машини, вероятно ще се справим и с 6000, но има опасности

Съгласно последните промени в изборното законодателство, на предстоящите местни избори, насрочени за тази есен, трябваше да се гласува с машини в минимум 6 000 изборни секции, а от там страната ни да поеме по пътя на пълното въвеждане на машинен вот. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама