"Кино под звездите" на БНТ започва с „Áга“ и „Легенда за първия кукер“

17:00, 11 юли 19 / Култура 25 2525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Кино под звездите“ на БНТ започва от 16 юли на Лятната естрада в Борисовата градина. Лятното кино започва с безплатна прожекция на „Áга“ - филма, за който всички говорят. Инициативата ще бъде открита от заместник-кмета на Столична Община доц. д-р Тодор Чобанов.

В първата вечер на „Кино под звездите“ БНТ ще представи и две филмови миниатюри: „Легенда за първия кукер“ – епизод от първия български анимационен фентъзи сериал „Златната ябълка“ и късометражния филм от европейската програма EU&ME „Формата“ (The Shape), създаден по стихове на Пол Елюар.

Продукцията „Áга“, осъществена с подкрепата на БНТ, върна страната ни в основната програма на фестивала „Берлинале“ след почти 30-годишно отсъствие. Кратката екранна биография на „Áга“ вече е белязана от 38 отличия от престижни филмови форуми.

Режисьор на филма е Милко Лазаров, който е и негов съсценарист, заедно със Симеон Венциславов. Продуцент от българска страна е Веселка Кирякова, а музиката е на Пенка Кунева. Едно от големите достойнства на филма „Áга“ е майсторската визия, създадена от оператора Калоян Божилов. Естествен декор е безкрайната снежна пустиня на Якутия, в чиито простори от 6 000 години живеят само един милион души. Те се славят със своята памет и висока продължителност на живота.

„Áга“ разказва за живота на двама инуити, Нанук и Седна, които живеят някъде накрай света - сами в бялата пустош на далечния Север, така както са живели първите хора – без големи въпроси, без претенции и амбиции, без агресия – ден след ден. Дъщеря им Ага ги е напуснала и след смъртта на Седна, Нанук тръгва да я търси.

"С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценности. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно", казва Милко Лазаров.

Главната женска роля изпълнява Феодосия Абрамова. В скромната си филмография на 60-годишната пенсионерка от малкото селце Амга вече има две роли - една епизодична във филма „Огън на вятъра“ („Костер на ветру“) на режисьора Дмитрий Давидов и главната роля в един от най-успешните филми, създадени от български творци – „Áга“. Участието в „Берлинале“ е един от най-ярките моменти в живота на самородната актриса, която за първи път в живота си напуска родната Якутия.

Неин екранен партньор във филма „Áга“ е Михаил Апросимов. Той е заслужил артист на Якутия, член на Съюза на писателите, който има повече от 60 роли в Нюрбинския пътуващ театър, автор е на две книги и има три роли в киното, преди да се снима в продукцията на България, Германия и Франция „Áга“.

Ролята на Ага изпълнява младата актриса Галина Тихонова, за която „Áга“ е последната и най-силна роля. В края на миналата година 32-годишната Галина си отиде след тежко заболяване.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама