Закон за химическа кастрация на педофили в Украйна

15:56, 11 юли 19 / Свят 25 1308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На извънредно заседание парламентът на Украйна прие закон за химическата кастрация на педофилите и създаване на публичен регистър, който ще съдържа данни за лицата, извършили сексуални престъпления спрямо непълнолетни.

Решението е прието с гласовете на 247 депутати при необходими 226 гласа. Законът трябва да бъде подписан от президента на Украйна и ще влезе в сила един ден след неговото публикуване.

В обяснителните бележки към документа се отбелязва, че през последните няколко месеца в Украйна са били изнасилени две деца, а единият от извършителите е бил осъждан три пъти за подобни престъпления.

Украинското законодателство не предвижда доживотен затвор или лишаване от свобода за сексуални престъпления спрямо малолетни.

Новият закон предвижда химическа кастрация за педофили и насилници, каквато се прилага в много европейски държави и в някои американски щати, както и публичен регистър на извършителите.

Съгласно документа, принудителна химическа кастрация няма да се прилага спрямо лица, извършили престъпление преди 18-годишна възраст и спрямо такива над 65 години.

Законът предвижда увеличаване на наказателната отговорност за изнасилване на непълнолетни.

„Изнасилване, извършено от група хора или изнасилване на непълнолетна или непълнолетен, се наказва с лишаване от свобода от 7 до 15 години. Изнасилване, довело до тежки последици, както изнасилването на малолетни лица се наказва с лишаване от свобода за срок от 10 до 15 години”, гласи законът. Предишният максимален размер на наказанието беше 12 години лишаване от свобода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама