Регистриран е случай на болно от африканска чума по свинете диво прасе в община Белене

17:37, 11 юли 19 / Общество 25 530 Topnovini
1

''Призовавам стопаните в рисковите зони да заколят прасетата си и да сведат отглеждането им до минимум'', това каза д-р Иван Йорданов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)- Плевен, по време на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия по повод случаите на африканска чума по свинете в областта, предаде „Фокус“.

Спешни мерки за ограничаване на заразата с африканска чума по свинете

„Важно е да се спре и локализира заразата. Всички огнища са обработени, дезинфекцирани, в общините Гулянци и Никопол са евтаназирани 160 животни. Вече има един регистриран случай на болно диво животно в община Белене“, посочи д-р Иван Йорданов.

Той добави, че огнищата на заболяването се обработват с автомобили на РСПБЗН.

Десислава Танева: Апелираме за стриктно изпълнение на мерките за превенция с африканската чума по свинете

„Имаме осем случая на залавяне на пренос на месо. Призовавам месото да се консумира само на място, за да се спре заразата. Вирусът се разпространява при възприемчиви животни, затова е важно да бъдат заклани. Няма ваксина срещу заболяването и потушаването на заразата е изключително важно“, каза още д-р Иван Йорданов.

„Предлагам да се потърсят и специализирани дезинфекционни фирми и моля кметовете на населените места да съдействат активно, тъй като не срещаме винаги достатъчно съдействие при изпълнение на задълженията ни“, подчерта др Йорданов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани