Парламентът се събира извънредно за искането за отпадане на машинното гласуване

06:30, 16 юли 19 / Политика 25 1310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народното събрание се събира извънредно, свикано от председателя си Цвета Караянчева. В дневния ред на извънредното заседание ще бъдат включени промените в Изборния кодекс, предвиждащи отпадане на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Промените трябваше на бъдат обсъдени на първо четене в петък, но депутатите ДПС и БСП не се регистрираха в пленарната зала и така провалиха заседанието.

Липса на кворум провали дебата за машинното гласуване

Председателят на парламента припомни, че до лятната ваканция на депутатите има още три седмици работа и ги призова за пълна мобилизация и добра законодателна дейност.

Под законопроекта за отпадане на машинното гласуване стоят подписите на депутати от парламентарните групи ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

Даниела Дариткова: Опозицията няма въображение и прави едни и същи номера

Аргументите им са свързани с това, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни от останалите, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000.

Вигенин: Отмяната на машинното гласуване позволи масово купуване на гласове

Против предложението и в подкрепа на машинния вот категорично се обявиха останалите две парламентарно представени опозиционни партии – ДПС и БСП. За запазването на машинното гласуване на предстоящите избори за общински съветници и кметове се застъпиха още някои от партиите извън парламента, както и омбудсманът Мая Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама