Изкуствен интелект победи професионалисти на покер за шестима

20:00, 12 юли 19 / Свят 25 1405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След победи на дама, шах, древната китайска игра Го и покер за двама, изкуствен интелект успя да се справи с още едно предизвикателство, надделявайки над професионалисти на покер за шестима, предаде Франс през, позовавайки се на изследователи от университета "Карнеги Мелън" и фейсбук.

Постижението на изкуствения интелект, наречен Pluribus, е описано във водещото научно списание "Сайънс".

"Pluribus демонстрира свръхчовешко изпълнение на покер за повече играчи. Успехът му бележи важен етап за изкуствения интелект и теорията на игрите. Досега постиженията на изкуствения интелект по отношение на стратегическото мислене бяха ограничени до игри за двама", казва Туомас Сандхолм от университета "Карнеги Мелън", разработил програмата съвместно с Ноа Браун от компания фейсбук.

Според създателите на Pluribus технологията може да бъде използвана за разрешаване на широк кръг проблеми в реалния свят, където, подобно в покера, действащи лица крият информация или блъфират.

Изкуственият интелект първоначално е победил двама водещи шампиони по покер - Дарън Елиас и Крис Фъргюсън. Всеки от тях е изиграл по 5000 партии срещу Pluribus.

Изкуственият интелект след това се е изправил срещу 13 професионалисти - по петима едновременно. В общо 10 000 партии програмата е излязла победител.

"Най-голямата сила на Pluribus е използването на различни стратегии", коментира Елиас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама