Започва процедурата за избор на нов главен прокурор

06:50, 15 юли 19 / Политика 25 1338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проведе заседание, на което ще бъде открита процедурата за избор на наследник на главния прокурор Сотир Цацаров.

Програмата, предложена от самия Цацаров, беше одобрена от прокурорската колегия на ВСС.

До 29 юли Пленумът на ВСС ще проведе четири заседания за внасяне на предложения за кандидатури за главен прокурор. Предложения могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.

На 29 юли ще станат ясни имената на издигнатите кандидати. След това започва да тече 14-дневен срок, в който кандидатите да представят концепциите си. Крайният срок за концепциите е 12 август. На 12 септември Пленумът на ВСС ще проведе заседание за обявяване на датата, часа и мястото на изслушване на кандидатите за главен прокурор.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша кандидатите и ще проведе избор за главен прокурор на 24 октомври., предвижда приетия времеви график /хронограма/ за провеждане на процедурата.

Решението за избор на кандидат се приема с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с явно гласуване. Главният прокурор се назначават и освобождават от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Възможно е също президентът Румен Радев да не одобри предложения кандидат, но пленумът на ВСС може да го прегласува.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. и най-ранната възможна дата за откриване на процедурата по избор на нов главен прокурор е 10 юли, а най-късната – 10 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама