"Фолксваген" решава за завода в средата на август

15:00, 12 юли 19 / Икономика 25 1028 Topnovini
1

Окончателното решение къде ще бъде разположен новия завод на "Фолксваген" все още не е взето и е оставено за втората половина на август, това пише авторитетното издание на германския бизнес "Ханделсблат".

Германският автомобилен гигант „Фолксваген“ е почти на път да вземе окончателното си решение, в коя страна да построи новия си завод. Представител на компанията от Волфсбург съобщи, че Надзорният съвет подкрепя Турция, но на заседанието му вчера не е взето окончателно решение, добави той.

Окончателното решение сега може да бъде взето през втората половина на август, пише „Ханделсблат“.

Турция изтъква предимства пред България за завода на ''Фолксваген''

По-рано германското специализирано издание „Аутомобилвохе“, цитирано от Ройтерс, съобщи, че новият завод ще бъде разположен в Турция. В същото време Ройтерс подчертава, че няма официално потвърждение на тази новина. 

„Фолксваген“ обмисля изграждането на нова фабрика за автомобили от близо година. Първоначално в четири източноевропейски страни и Турция бяха включени десет места. Накрая, търсенето се фокусира върху търговските площи в България и Турция.

В новия си завод „Фолксваген“ ще произвежда няколко марки, сред тях ще бъде и „Шкода“. Също така се търси място и къде ще се произвежда модела „Пасат“, след като заводът в Емден ще се трансформира в площадка за производство на електромобили.

Изпълнителният директор на групата Херберт Дийс се счита за голям поддръжник на новия завод. В България или Турция може да се произвежда много по-евтино. По този начин „Фолксваген“ ще може да компенсира по-скъпото производство в Германия.

Ще успее ли Турция да убеди Volkswagen да инвестира след 14-годишни опити

Според „Ханделсблат“ концернът вече е открил потенциалната площадка за своя завод в турския град Измир. От гледна точка на разходите има много доводи в полза на Турция. Предимството пред България се оценява на около 100 милиона евро, отбелязва изданието, позовавайки се на вътрешни източници.

Решението в полза на Турция причинява главно политически проблеми, подчертава „Ханделсблат“. Причината е в противоречивия курс на президента Реджеп Тайип Ердоган, който частично се отказа от редица демократични права след неуспешния опит за преврат от преди три години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани