Тръмп отказа да наложи квоти за производството на уран в САЩ

10:42, 13 юли 19 / Свят 25 1219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да наложи квоти за американското производство на уран, като нареди нов 90-дневен преглед на въпроса от специализираните федерални агенции, предаде Ройтерс, като се позова на меморандум, подписан от президента.

В него се казва, че президентът не е съгласен с изводите на разследване на министерството на търговията, което установило, че вносът на уран застрашава да националната сигурност на САЩ. Според Тръмп заключенията пораждат сериозно безпокойство и на този етап е необходим по-пълен анализ на засягащите националната сигурност аспекти на цялата верига на снабдяване с удрено гориво.

Делът на урана собствено производство в доставките на гориво за гражданските ядрени реактори в САЩ по данни на министерството на търговията за 2017 г. е бил едва 7 процента. В списъка на основните вносители начело е Канада (25%), следвана от Казахстан (24%), Австралия (20%), Русия (14%) и Узбекистан (4%), отбелязва ТАСС.

Разследването на министерството на търговията е инициирано след петиция от две американски компании, занимаващи се с добив на уранова руда - "Ю-Ар енерджи" (UR-Energy) и "Енерджи фюълс" (Energy Fuels), според които националната сигурност е застрашена, понеже енергетиката е силно зависима от снабдяването с ядрено гориво от държавни компании на неприятелски страни като Русия, Китай и Казахстан, които наводняват пазара.

Електроснабдителни компании с атомни централи като "Дюк енерджи" (Duke Energy) и "Ентерджи" (Entergy) възразиха на аргумента на минодобивните компании, като изтъкнаха, че техните разходи ще скочат рязко, ако бъдат принудени да ползват уран местно производство.Те подчертаха, че САЩ, Канада и Австралия, взети заедно, са осигурили близо 60 процента от доставките на уран през 2017 г., допълва Ройтерс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама