Осем ранени е равносметката след края на фестивала в Памплона

08:40, 15 юли 19 / Свят 25 1468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди носеха запалени свещи и развяваха червени шалове във въздуха пеейки, за да отбележат края на испански фестивал на биковете „Сан Фермин” в Памплона. Тази година осем смелчаци бяха прободени от бикове, участвайки в традиционните ежедневни надбягвания с тежащите по половин тон животни.

"Хора на Памплона, фестивалът „Сан Фермин” приключи. Това е най-добрият фестивал в света", каза кметът на Памплона Енрике Мая от балкона на кметството, поздравявайки тълпата, предаде БГНЕС.

И тази година не се размина без ранени при надбягването с биковете в Памплона

Деветдневният фестивал „Сан Фермин”, който датира от средновековието, включва концерти, религиозни процесии, фолклорни танци и денонощно пиене. Но най-важен е всекидневният тест за смелост – да тичаш пред острите рога на разярените бикове.

Всяка сутрин стотици бегачи, мнозина облечени в бяло с червени шалове тестват своята доблест, като се спускат с шест бика по 850-метров маршрут из тесните улички на града в северна Испания.

Най-смелите се опитват да тичат толкова дълго, колкото могат точно пред рогата на животните, преди да се отдалечат настрани или да се "гмурнат" под дървените бариери, които отделят биковете и бегачите от хилядите зрители, пристигнали в Памплона от цял свят.

Осем мъже пострадаха тази година, прободени в различни части от тялото, а още 27 души са били откарани в болница със счупени кости и натъртвания по време на фестивала. Около 500 души са били лекувани на място с по-леки наранявания, съобщи Червения кръст.

16 души са били убити от биковете по време на „Сан Фермин” от началото на воденето на такава статистика през 1911 година. Последният смъртен случай е от 2009 г., когато загива 27-годишен испанец.

Биковете се сблъскват с почти сигурна смърт в следобедните часове, а по-рано този месец активисти за правата на животните организираха демонстрация, протестирайки срещу жестокостта на традицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама