Христо Проданов: Машинното гласуване намалява риска от манипулации

09:48, 15 юли 19 / Политика 25 1107 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При всички промени, не само в изборното законодателство, а във всички закони си личи непоследователността на политиката на ГЕРБ - днес се приема едно решение, а утре коренно различно. Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той добави, че според действащия сега закон, който е приет само преди три месеца, на изборите за ЕП бяха осигурени 3000 машини, за местните те трябва да са 6000, а на изборите след тях трябва да имаме изцяло машинно гласуване. Проданов коментира, че хората, които преди три месеца са приели това, сега искат да го отменят с аргумента, че е скъпо.

"Така е, защото няма устойчивост в правилата. Ако въведем машинно гласуване, то ще става все по- евтино на всеки следващ вот", каза още социалистът. Той попита, каква е разликата между изборите за президент и избора за кмет, че на едните да има машинно гласуване, а на другите да няма.

"И двата са мажоритарни, и на двата е възможно да има втори тур. Разлика между европейските и местните избори също няма, защото и на двата се гласува за листи с преференции", коментира още Христо Проданов. Христо Проданов каза, че машинното гласуване е нужно за преодоляване на един от големите проблеми на изборите у нас - невалидните бюлетини.

Мая Манолова: Машинното гласуване на европейските избори показа, че в страната се крадат гласове

"Ние, от БСП, сме убедени, че при изцяло машинно гласуване те ще изчезнат напълно. На последните парламентарни изборинедействителните бюлетини добиха огромни размери - почти 300 000. Тези невалидни гласове се равняват на мандатите на един от коалиционните партньори на ГЕРБ", каза още социалистът. Той коментира още, че машинното гласуване намалява и риска от манипулации при броенето на бюлетините. "В интернет можете да видите видеоклипове как кметът на Пловдив дава инструкции на изборната администрация на ГЕРБ- как да правят "неправилните" бюлетини невалидни", каза още Проданов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама