Христо Проданов: Машинното гласуване намалява риска от манипулации

09:48, 15 юли 19 / Политика 25 225 Topnovini
1

При всички промени, не само в изборното законодателство, а във всички закони си личи непоследователността на политиката на ГЕРБ - днес се приема едно решение, а утре коренно различно. Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той добави, че според действащия сега закон, който е приет само преди три месеца, на изборите за ЕП бяха осигурени 3000 машини, за местните те трябва да са 6000, а на изборите след тях трябва да имаме изцяло машинно гласуване. Проданов коментира, че хората, които преди три месеца са приели това, сега искат да го отменят с аргумента, че е скъпо.

"Така е, защото няма устойчивост в правилата. Ако въведем машинно гласуване, то ще става все по- евтино на всеки следващ вот", каза още социалистът. Той попита, каква е разликата между изборите за президент и избора за кмет, че на едните да има машинно гласуване, а на другите да няма.

"И двата са мажоритарни, и на двата е възможно да има втори тур. Разлика между европейските и местните избори също няма, защото и на двата се гласува за листи с преференции", коментира още Христо Проданов. Христо Проданов каза, че машинното гласуване е нужно за преодоляване на един от големите проблеми на изборите у нас - невалидните бюлетини.

Мая Манолова: Машинното гласуване на европейските избори показа, че в страната се крадат гласове

"Ние, от БСП, сме убедени, че при изцяло машинно гласуване те ще изчезнат напълно. На последните парламентарни изборинедействителните бюлетини добиха огромни размери - почти 300 000. Тези невалидни гласове се равняват на мандатите на един от коалиционните партньори на ГЕРБ", каза още социалистът. Той коментира още, че машинното гласуване намалява и риска от манипулации при броенето на бюлетините. "В интернет можете да видите видеоклипове как кметът на Пловдив дава инструкции на изборната администрация на ГЕРБ- как да правят "неправилните" бюлетини невалидни", каза още Проданов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани