Започват Горещниците

07:30, 15 юли 22 25 2436 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Днес е първият ден от така наречените Горещници. Този период обхваща дните 15, 16 и 17 юли. Сред народа Горещниците са известни още с названията: Чуреци, Блъсъци, Германовци.

През първия ден от този период старите българи са загасяли огъня в огнището. Огънят се пали едва на последния ден от Горещниците. Гадаело се е какво ще бъде времето.

За времето от 15 до 17 юли народът е спазвал и множество забрани както за полска, така и за женска работа. Вярвало се е, че в противен случай ще бъдат предизвикани пожари.

Горещниците са свързани и със сватбената обредност на старите българи. Вярванията на Горещниците по своята същност са предхристиянски. Тези три дни са обвързани и с християнската вяра.

В първия ден от Горещниците църквата почита светите мъченици Кирик и Юлита. Житието на св. Юлита разказва, че тя е живяла в град Икония със своя тригодишен син Кирик. Юлита била предадена на Христовата вяра и научила на това своя син. Кирик и Юлита загиват като мъченици на Христовата вяра. Те са жертва на гоненията срещу християните при император Диоклетиан. Част от мощите им се намират в Охрид в църквата „Св. Богородица“.

На 15 юли се почита паметта и на свети равноапостолен княз Владимир.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама