Превръщат ли се насекомите в храната на бъдещето?

19:00, 21 юли 19 / Любопитно 25 1358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Диетолозите са открили големи количества антиоксиданти и други хранителни вещества в телата на скакалци, копринени буби, мравки и други насекоми. Това ще ги направи в бъдеще не само хранителни, но и по-полезни заместители на месото, информира публикация в списание „Frontiers in Nutrition”, предаде БГНЕС.

"Всички отдавна са разбрали, че насекомите в бъдеще ще станат за нас отличен източник на протеини, ненаситени мастни киселини, минерали, витамини и фибри. В същото време никой не е проверил дали могат да заместят портокаловия сок или зехтина, както и други източници на най-важните антиоксиданти", казва Мауро Серафини от Университета в Терамо (Италия).

Насекомите и другите членестоноги са едни от най-древните и успешни видове безгръбначни същества на Земята. Първите им представители се появяват в основния океан на Земята преди около 400 милиона години и дълго време те доминират както в морето, така и на сушата, където са първите сред всички многоклетъчни животни.

Днес има около десет милиона вида насекоми на Земята, които присъстват на всички континенти на планетата и заемат почти всички екологични ниши и местообитания. Тяхната обща маса, според последните изчисления на изследователите, е около 17 пъти по-голяма от тази на всички хора на Земята и 8 пъти по-висока от тази на всички крави и свине на планетата.

"Най-малко два милиарда души на Земята редовно ядат насекоми. Остава ни да убедим останалите шест милиарда, че това не е толкова лоша идея. Ако хората осъзнаят, че те са полезни, няма да ни се налага да ги принуждаваме, за да разрешим много климатични и екологични проблеми”, споделя ученият.

Серафини и неговите колеги се опитаха да намерят подобен очевиден плюс в диета, състояща се от насекоми, като изследваха какви хранителни вещества съдържат много от популярните видове "годни за консумация" безгръбначни същества, които са популярни в страните от Югоизточна Азия. Те включват не само скакалци, мравки и други обикновени насекоми, но и екзотични създания като тарантули и скорпиони.

Учените са оценили полезността на всяко подобно „блюдо”, като след премахване на крилата и другите негодни за консумация части от тялото на насекомите са смлели телата им. Учените след това разтворили тези прахове в мазнини или вода и са измерили какво е съдържанието на антиоксиданти в тях.

Резултатите от изследването показали, че обикновените скакалци, мравки, както и цикадите, гъсениците от копринените буби и африканските пеперуди се оказали изключително полезни. Превърнати в хранителни брашна, те се оказали с два пъти по-високо съдържание на антиоксиданти от портокаловия сок и зехтина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама