Проучване показа, че не различаваме лицата на хора от другите раси

19:00, 20 юли 19 / Култура 25 2602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Защо ни е трудно да различаваме лицата на представителите на други етнически групи и раси? Американските учени анализираха сканирани изображения на мозъка на участници в експеримент и направиха неочаквано откритие“, съобщава германското списание „Der Spiegel”.

"Изследователите от екипа на Дженифър Еберхард от Станфордския университет в Калифорния са изследвали мозъците на 20 млади доброволци от бялата раса. В три различни експеримента, участниците разглеждали снимки и оценявали как изглеждат заснетите лица”, съобщава журналистката Джулия Мерло.

Резултатът - във всичките три експеримента белите участници са оценили лицата на чернокожите като по-сходни помежду си“, пишат изследователите в научното списание „Практики“ на Националната академия на науките, предава БГНЕС.

"При разглеждане на снимки на хора с различни цветове на кожата скенерите са показали, че мозъците на включените в експеримента са работили по-бавно и са били по-малко активни като цяло”, се казва в статията.

„Изследователите стигнаха до заключението, че невроните в мозъка са много по-чувствителни към разликите в лицата на хората от собствената им етническа група (...) Те предполагат, че причината е, че имаме повече контакти с членовете на нашата етническа група и мозъка, има по-силно визуално преживяване. Възможно е контактът с други етнически групи в детството да доведе до това, че невроните след това стават податливи и на разликите между тях", пишат авторите на изследването.

Изследователите подчертават негативните ефекти от невъзможността да се различават лицата на другите раси. "Например, това може да допринесе за развитието на расистки предразсъдъци. Рискът има и в това, че хората могат по невнимание да дадат фалшиви показания", съобщава „Der Spiegel”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама