Илияна Йотова откри Международния летен семинар по български език и култура във Велико Търново

14:04, 15 юли 19 / Политика 25 1253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Искам от цяло сърце да ви вдъхна от Кирило-Методиевата сила и нашата гордост, че българският език и култура са част от световната цивилизация. Българският език е в основата на духовния напредък на нашата обединена Европа“. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави участниците в 42-ия Международен летен семинар по български език и култура във Велико Търново, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Семинарът се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката. 42-ото издание събира над 100 участници от три континента. Мнозина от тях участват не за първи път, като рекорда държи британец с 12 участия. Програмата на семинара включва не само изучаване на български език, а и запознаване с българския фолклор и опознаване на България.

Велико Търново е не само старата българска столица, той носи особена атмосфера, тук всяко камъче е история. В този царствен град се зароди Вторият златен век на българската и славянската култура. Влиянието на Търновската книжовна школа се простира далеч зад границите на могъщата тогавашна българска държава“, посочи Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента царе и знатни владетели преди много векове са осъзнали колко силни оръжия са книгите и науката. „Днес ние, които сме събрани тук, знаем тази сила, искаме да бъдем нейни посланици, да я развиваме, обединени от привилегията да общуваме на български език“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че българският език е жив далеч извън пределите на България. Сертифицирането на познанията по български език и в съответствие с нормите на Европейската езикова рамка вече се практикува и онлайн по всички континенти. Все повече университети по света признават българския език. Вицепрезидентът заяви, че работи усърдно за укрепване на връзките между съботно-неделните училища в цял свят,  между академичните курсове и лекторати, между професионалните среди. Вицепрезидентът Йотова представи пред участниците почетния член и дългогодишен председател на Асоциацията на българските училища в чужбина доц. д-р Боян Кулов.

„Правя необходимото българският език да бъде и неотменим критерий за придобиване на българско гражданство“, изтъкна Илияна Йотова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама