Протест се проведе пред ВСС преди старта за конкурса за нов главен прокурор

15:16, 15 юли 19 / Общество 25 399 Topnovini
1

Протест под надслов „Главен прокурор на закона, а не на мафията” се проведе пред сградата на Висшия съдебен съвет днес, предаде БГНЕС.

Десетина души се събраха, докато членовете на ВСС официално обявиха началото на избора на заместника на Сотир Цацаров.

Започна конкурсът за избор на нов главен прокурор

С 23 гласа „за“ и 0 „против“ пленумът одобри процедурата. Регламентът предвижда до 24 юли да се проведат 4 заседания. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша кандидатите и ще вземе решение на 24 октомври. Новият главен прокурор се определя с мнозинство - не по-малко от 17 гласа от членовете с явно гласуване. Ако тогава няма излъчен кандидат, конкурсът започва наново и трябва да бъде избран до 10 януари 2020 г, когато приключва мандатът на Цацаров.

„Моето мнение е, че колкото по-рано се открие тази процедура, толкова по-добре, за да може в спокойна среда да се излъчи номинацията. Това дава възможност и на неправителствените организации, юристи и университети да кажат своето становище, което трябва да представят до 16 октомври“, Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Прокурорската колегия ще издигне не повече от 3 кандидатури. Те ще бъдат излъчени най-късно до 29 юли, разкри Даниела Машева, говорител на Колегията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 124 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.