Протест се проведе пред ВСС преди старта за конкурса за нов главен прокурор

15:16, 15 юли 19 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протест под надслов „Главен прокурор на закона, а не на мафията” се проведе пред сградата на Висшия съдебен съвет днес, предаде БГНЕС.

Десетина души се събраха, докато членовете на ВСС официално обявиха началото на избора на заместника на Сотир Цацаров.

Започна конкурсът за избор на нов главен прокурор

С 23 гласа „за“ и 0 „против“ пленумът одобри процедурата. Регламентът предвижда до 24 юли да се проведат 4 заседания. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша кандидатите и ще вземе решение на 24 октомври. Новият главен прокурор се определя с мнозинство - не по-малко от 17 гласа от членовете с явно гласуване. Ако тогава няма излъчен кандидат, конкурсът започва наново и трябва да бъде избран до 10 януари 2020 г, когато приключва мандатът на Цацаров.

„Моето мнение е, че колкото по-рано се открие тази процедура, толкова по-добре, за да може в спокойна среда да се излъчи номинацията. Това дава възможност и на неправителствените организации, юристи и университети да кажат своето становище, което трябва да представят до 16 октомври“, Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Прокурорската колегия ще издигне не повече от 3 кандидатури. Те ще бъдат излъчени най-късно до 29 юли, разкри Даниела Машева, говорител на Колегията.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама