Хакери обявиха, че са пробили данни на НАП с информация за милиони български граждани

19:05, 15 юли 19 25 2207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националната агенция по приходите (НАП) и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на приходната администрация.

По рано днес по електронната поща на определени медии е изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България, информират от НАП.

Според информацията в писмото, хакерите са атакували сървър на МФ, през който е източено съдържанието на над 110 бази данни. „Над 5 млн. български и чужди граждани са засегнати”, казват хакерите.

От НАП заявяват, че в момента се извършва проверка дали данните са реални. 

''Проверяваме дали данните, циркулиращи в публичното пространство са верни'', заяви пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той уточни, че системата на приходната администрация функционира. 

''Към момента нямаме никаква информация за активни хакерски атаки. До утре сутрин ще може да отговорим дали изтеклите данни са данни на НАП и дали те са автентични'', каза още Бъчваров. 

Мотивите на хакерите са неясни, но съобщението им приключва с призив създателят на ''Уикилийкс'' Джулиан Асандж да бъде освободен. ''Правителството ви е умствено изостанало''. Киберсигурността ви е пародия", пишат извършителите на кибератаката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама