Лондон няма да изпрати Асандж в страна със смъртно наказание

08:15, 16 юли 19 / Свят 25 1077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания няма да изпрати Джулиан Асандж в страна, в която го грози смъртно наказание. Това каза заместник-министъра на външните работи Алан Дънкан на съвместна пресконференция с външния министър на Еквадор Хосе Валенсия в Кито, съобщават Риа новости и БГНЕС.

Джулиан Асандж ще разбере дали ще го екстрадират в САЩ

Решението дали някой да бъде екстрадиран от Великобритания се взима от министъра на вътрешните работи. При взимането на такова решение, обаче, министърът трябва да се съобрази с редица условия и забрани в британското и европейското право.

На сайта на британското правителство са публикувани правила, според които вътрешният министър не може да екстрадира лице, което е заплашено от смъртна присъда, както и без да е получил писмени гаранции, че най-тежкото наказание е невъзможно в дадения случай.

Джулиан Асандж беше обвинен в изнасилване в Швеция, след което се укри в посолството на Еквадор в Лондон и остана там 7 години.

В момента Асандж е в британски затвор, защото се укри от правосъдието във Великобритания, което му беше определило условия по освобождаването му под гаранция.

Съединените щати искат Лондон да им предаде основателят на Уикилийкс. В САЩ той е обвинен в 17 престъпления, повечето свързани с публикуването на секретна информация.

Ако бъде изпратен в Съединените щати, Асандж е заплашен от дългогодишна присъда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама