Защо се стряскаме насън

18:40, 16 юли 19 / Любопитно 25 6114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сепване, подскачане, потрепване… както и да го наречете, почти на всеки един от вас му се е случвало да се стресне точно преди да заспи. Усещането е горе-долу все едно падаш от високо място и отваряш очи малко преди да се случи ужасният сблъсък със земята. Това явление може съвсем спокойно да се нарече „универсално“, защото се среща при над 70% от хората.

За 10% от тях това е реалност всяка нощ. Често явлението е съпроводено от чувството, че човек пропада или дори сънува, че пада и в този момент всички негови мускули се напрягат, сякаш да предотвратят падането.

При някои хора стряскането е предизвикано от несъществуваща ярка светлина или силен звук в главата. Научният термин за това събитие е хипнагогичен спазъм или конвулсия. Той може да бъде съпроводен от сърцебиене, учестено дишане и изпотяване. Настъпва само в момента, в който заспиваме, и няма ритмичен характер.

По-често се случва на децата на възраст между осем и дванадесет години (четири до седем пъти на час), а при хората над 65 години хипнагогичните спазми са редки (един или два пъти на час).

Каква е причината за това?

Учените все още нямат категорично обяснение на феномена, но има няколко теории. Според една от тях мозъкът ни се обърква и възприема характерните за заспиването понижено кръвно налягане и отпускане на мускулите като пропадане.

Това го кара да изпрати бърз сигнал към мускулите да се стегнат, за да може "пропадащият" да се хване за нещо и да се спаси. Докато ние спим в легло и потенциалното падане няма да е опасно, то много животни прекарват нощите си сред клоните на някое дърво и тези внезапни събуждания биха спасили живота им.

Смята се, че стресът, тревожността, проблемите със съня и натоварванията вечер водят до засилване на хипнагогичните спазми. Препоръчва се вечер да ограничаваме употребата на телефони, таблети и компютри и да потърсим начини за отпускане на съзнанието и тялото.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама