ДПС ще настояват и за машинно преброяване на гласовете

15:34, 16 юли 19 / Политика 25 1148 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не само ще настояваме за машинно гласуване, но ще настояваме и за машинно броене. Това заяви заместник-председателят па ПГ на ДПС Йордан Цонев, предава  БГНЕС.

Цонев взе участие в дебата по промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинното гласуване да отпадне при местните и парламентарни избори и препотвърди, че ДПС няма да подкрепи така предложения законопроект. Сред аргументите на движението са честите манипулации и фалшификации, които се случват в секционните избирателни комисии, които от ДПС определиха като „най-слабото звено в целия изборен процес“ от началото на демокрацията у нас.

ГЕРБ: Внушават се фалшиви надежди, че машинното гласуване е панацея срещу купения вот

Нашата констатация е, че машинното гласуване на тези избори беше умишлено компрометирано“, категоричен бе Цонев, според който държавата има достатъчен капацитет да се справи със сертифицирането и одитирането на машините за гласуване, както и със свързаните с това проблеми.

„На второ място – ДПС изрично предложи, когато приемахме промените в Изборния кодекс, да не се приемат машини на стойността на нови такива. Ако може тази далавера да я пропуснат тези, които я правят. Поне тази. Да се произведат машини. Това не представлява никаква сложност“, смята депутатът. Според него държавното дружество „Информационно обслужване“ може да направи и софтуера към машините.

От ДПС са съгласни единствено с твърдението, че за предстоящите наесен местни избори машинно гласуване не може да се произведе в 6 000 секции, какъвто обем бе заложен в закона. „Но това не ви дава никакво основание с лека ръка да изключите машинното гласуване от двата най-важни избора в страната – парламентарните и местните. Добре, за местните има аргументи – няма време, а има пороци, които трябва да се отстранят. Но защо завинаги? Та в кюпа и парламентарните. Това, уважаеми колеги от ГЕРБ, насочва вниманието към вас в една много лоша перспектива. Искате да запазите ръчното броене в секционните комисии и да приемете всички дефекти, които се случват там, върху себе си“, обърна се Цонев към управляващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама