Шимпанзета се разнежват след гледане на филми заедно

09:20, 17 юли 19 / Любопитно 25 1184 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шимпанзета, гледащи видеоклипове заедно, получават същото чувство на връзка и близост, които хората могат да почувстват от гледането на филм или телевизионно шоу заедно, твърдят изследователи от американски университети.

Двойки шимпанзетата бяха наблюдавани, докато гледаха видео клипове - и психолозите откриха засилено чувство за близост между тях по начин, който се смяташе, че е уникален за хората, предаде БГНЕС.

Изследователите потвърдиха, че това поведение показва "дълбоките еволюционни корени" на засиленото емоционално въздействие от гледането на нещо в компанията на някой друг.

Изследването повдига и въпроса за това какво губим, когато все по-малко споделяме такъв опит - например, ако семействата престанат да гледат телевизия заедно и всеки поотделно се включва в социалните медии, използвайки мобилно устройство.

Изследването, публикувано от Кралското научно общество е базира изводите си след наблюдение на 45 шимпанзета, изследвайки промените в поведението на приматите след гледане на клипове, на които са заснети други маймуни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама