Галина Георгиева беше избрана за член на СЕМ от квотата на Народното събрание

09:37, 17 юли 19 25 1596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Галина Георгиева беше избрана за член на СЕМ от квотата на Народното събрание, предава"Фокус".

Георгиева е предложена за поста от председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов.

"За" кандидатурата й гласуваха 97 народни представители, "против" - 57 и "въздържали се" - 24, с което бе приета.

Отпадна кандидатът издигнат от ПГ на "БСП за България" Ия Петкова. Изборът на нов член се налага поради изтичане на мандата на Иво Атанасов, който е от квотата на парламента.

Атанасов е член на Съвета от 17 юли 2013 г. Съгласно Закона за радиото и телевизията медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента.

"Съветът за електронни медии си е добре, по-важно е каква власт му даваме",  каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов пред журналисти след избора на член на Съвета за електронни медии.

Според него СЕМ трябва да стане контролиращ и регулаторен орган с повече права, а не за назначаване на директори.

Рашидов посочи, че и двете кандидатки за член на Съвета за електронни медии са се представили достойно.

"На всеки, който е противник на СЕМ може да му се струва, че е политически нагласено. Това е нормално говорено на опозицията. Това е обидно за хората, които са кандидати. Сега техният като не спечели явно болшинството е управляващото мнозинство. Не е повод да плюем момичетата сега", каза още Рашидов. 

"Изводът от днешното гласуване е само един – Делян Пеевски превзе и СЕМ", заяви депутатъ от БСП Александър Симов. По думите му ДПС и ГЕРБ отново са проявили своята коалиция и са настанили в СЕМ поредния кандидат, удобен за статуквото и за Пеевски. 

"Политическите андроиди в СЕМ се увеличават с един, а гласуванията там ще стават все по-единодушни“, коментира още Александър Симов. 

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева заяви, че изказването на опозицията е израз на висша политическа безпомощност и посочи, че БСП се опитва да си измие ръцете с Пеевски и ДПС, когато претърпят политически провал. 

Избират нов член на СЕМ от квотата на парламента

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама