Семейните помощи скараха депутатите 

12:33, 17 юли 19 / Политика 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Скандал в пленарната зала беляза днешните дебати по първо четене на промените в Закона за семейните помощи на деца, предаде БГНЕС. Предложението за тях идва от БСП, а новите текстове предвиждат еднократна помощ за всяко второ и трето дете в размер на 10 минимални работни заплати. Левицата настоява, обаче, тя да се дава само на родители, осигурявали се минимум 2 години преди раждането. От БСП искат още помощта за началото на учебната година да се дава до четвърти клас.

Дискусията протичаше нормално, с всички аргументи „за“ и „против“, до изказването на лидера на левицата Корнелия Нинова. От парламентарната трибуна тя се позова на статистика, според която у нас в риск от бедност и социално изключване живеят 41% от децата. Тя подчерта още, че България е сред страните в ЕС с най-голямо финансово разслоение на населението, което вместо да намалява, се увеличава. Делът на работещите бедни достига 10 %, за сметка на 7,2 % през 2013 г. Хората на минимална заплата са пък са 21% от наетите. „Демографският проблем наистина изисква съгласие“, заяви Нинова и призова всички депутати да подкрепят законопроекта на БСП.

На това се противопостави Спас Гърневски от ГЕРБ. „Загубилите изборите отново са в залата, отново отвориха торбата с лъжите, измамите и илюзиите и отново се готвят за следващите избори. Това е добре. Много хубав конгрес направихте. Избрахте правилния лидер, за който се кръстихме с две ръце. След тези избори ще изчезнете и аз ще ви кажа защо. Когато говорите за демографската криза – днешното и състояние е заложено в миналото“, заяви Гърневски и продължи: „За да ги няма 2 млн. млади българи, е виновна БКП и нейното ръководство“.

Неговото изказване повиши напрежението в залата и доведе до множество подвиквания на депутатите от място. Високият му тон пък принуди председателстващия заседанието Емил Христов да му изключи микрофоните и да му отнеме думата.

В реплика обаче съпартиецът му Димитър Главчев продължи с критиките към опозицията и подчерта, че правителството на Бойко Борисов е възложило на БАН разработка за справяне с демографската криза, докладът от която е над 1000 страници и която предвижда след 2030 година негативният тренд да бъде обърнат.

„Да, ГЕРБ вече 10 години лекува раните от 70-годишното управление на БСП“, отговори Гърневски в дуплика.

Депутатът от левицата Георги Свиленски пък настоя Гърневски да бъде отстранен от заседанието. „В изказването му нямаше една дума по закона. Поне заглавието да беше цитирал“, обърна се той към председателстващия заседанието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама